MUD • BEER • BIKES

cyclocross subheader

Cyclo-Cross Challenge

ahol az erőnlét és ügyesség egyszerre dominál

A cyclo-cross is tömegindításos rendezvény, így egyszerre rajtolnak el az indulók. 
2,5-3,5 km hosszú körpályán indulnak, melynek talaja felváltva aszfalt és terep, ahol gyakran előfordul hó és sár is,  de ( időjárási körülmények hatásai mellett ) legalább 90%-ban kerékpáron tekerve kell versenyezni. A versenypályán különböző akadályok vannak, így nem csak erőben, de technikai tudásban is a legjobbat kell nyújtani. Körülbelül egy órát jelent a felnőtt férfiak számára a verseny és természetesen kategóriától függően változnak az ajánlott versenyidők. Az nyer, aki legelsőként halad át az utolsó körben a célvonalon.
bicycle2

MONTISOK

A széles gumis montisok is tovább csiszolhatják kanyartechnikájukat és gyakorolhatják a gyors kerékpárra fel-leszállást, ezenkívül sokat javít a robbanékonyságon, gyorsaságon és fel tudja dobni a téli hónapokat.

 
bicycle2

ORSZÁGÚTI BRINGÁSOK

Az országútisok egész magas szintre fejleszthetik a kerékpár-kezelési tudásukat, javíthatják egyensúly érzéküket, arról nem is beszélve, hogy kifejezetten jó biciklis szórakozást nyújthat ez a sport a téli hónapokban.

 
 
 
 
 

RAJTTÓL A CÉLIG

cyclo-cross rajttól a célig

 
 • A rajt területen 8 darab egyenként 75 cm (hazai szabályok minimum 50 cm-ben korlátozzák) széles sávot kell kialakítani, melyből a versenyzők rajtolhatnak, egy rajthely/sor hossza pedig pontosan egy kerékpár. A szélesebb rajtvonalon és a célegyenesben, hogy a  versenyzők kényelmesebben elférjenek, biztonságosabban tudjanak elindulni, ezért ez a rajtvonal utáni szakasz minimum 6 méter széles, 150 méter hosszú egyenes.

 • A rajtrácsra történő felállás az eredmények alapján történik, a versenyzők egymás után állnak fel. A verseny előtt 10 perccel kezdődik a beszólítás, amit ha a versenyző lekésik, már nem furakodhat be a többiek elé. Az, aki a korlátba, kordonba kapaszkodik, nincs lent az egyik lába a rajt előtt, azt hátrasorolják a bírók.

 • Aki hamarabb elrajtol, azt azonnal kizárják a versenyből. Ilyenkor egy kicsit káosz van a cyclo-cross versenyeken.  A rajt utáni egyenes végén minimum 90, de 180 foknál kisebb szögű kanyarnak kell következnie.

  Az első kör sokszor drámai és látványos, gyakran összeakadnak a versenyzők, buknak  Harmadik kör körül a mezőny már átláthatóvá válik és ezzel együtt a verseny is.

 • A verseny előtt nem adják meg, hogy hány kört kell teljesíteni a versenyzőknek.
  Ajánlott versenyidők vannak, amit a bírók úgy határoznak meg, hogy a versenyben élen álló versenyző első két körének átlagideje alapján kiszámolják, hogy hány kört kell megtennie az elsőnek ahhoz, hogy az ajánlott időintervallumban legyen a versenyideje. 
   
  A bírók mindig a harmadik kör elején hirdetik ki, hogy a versenyzőknek hány kört kell megtenniük. 
   
  A szabályok alapján a  lekörözöttnek, ahogy lehetősége nyílik el kell engednie a gyorsabb versenyzőt.
  Többféle szabály alkalmazható a lekörözött versenyzőkre. A bírók döntik el, hogy az adott versenyen melyiket alkalmazzák. Ha úgy döntenek a bírók akkor 
  a.)  a lekörözött versenyzőnek ki kell állni a kör végén, melyben lekörözték őt 
  b.) mindenki kint lehet addig a pályán, amíg a győztes versenyző célba nem ér 
   
  Fontos, hogy azt a versenyzőt, akinek a körideje 80%-kal rosszabb, mint az élen haladó versenyző első körének ideje, a versenyből ki kell szólítani. Ilyenkor a kiszólított versenyzőket az eredménylistában kiszólításuk sorrendjében kell szerepeltetni, feltüntetve a nem teljesített körök számát.
 • Az a versenyző győz, akinek az első kereke először keresztezi a célvonalat az utolsó körben és a kerékpárja kontaktusban van vele (rajta ül, viszi, tolja).

FUTAMOK ÉS KATEGÓRIÁK

HOBBY

Ez a futam a Supermanek, Wonderwomenek és a legőrültebb jó arcok versenye. Indulhatsz bármilyen kerékpárral, de ajánlott a MTB, cross trekking vagy cyclo-cross kerékpár, s persze egy terepmintás gumi sem árt. Ha singlespeed-del indulsz, különdíjra vagy esélyes.

U11

bármilyen bringa megengedett (általában rövidebb kör, kisebb szintemelkedés)

U13

bármilyen bringa megengedett (általában rövidebb kör, kisebb szintemelkedés)

U15

lehet menni cyclo-cross bringával is és mtb-vel is vagy trekking bringával

U17

lehet menni cyclo-cross bringával is és mtb-vel is vagy trekking bringával

U19

kötelező a cyclo-cross bringa

Master1

(30-39 év), profik futama, kötelező a CX bringa

Master2

(40-49 év), kötelező a cyclo-cross bringa

Master3

50+ korosztály, kötelező a cyclo-cross bringa

Master4

Kötelező a cyclo-cross bringa

Women
Elite

(U19, U23, Elite, Master1 (30-39 év)) női futam, kötelező a CX bringa

Men
Elite

a profik futama, kötelező a CX bringa