MUD • BEER • BIKES

cyclocross subheader

CYCLOCROSS CHALLENGE

ahol az erőnlét és ügyesség egyszerre dominál

A Cyclocross is tömegindításos rendezvény, így egyszerre rajtolnak el az indulók. 
2,5-3,5 km hosszú körpályán indulnak, melynek talaja felváltva aszfalt és terep, ahol gyakran előfordul hó és sár is,  de ( időjárási körülmények hatásai mellett ) legalább 90%-ban kerékpáron tekerve kell versenyezni. A versenypályán különböző akadályok vannak, így nem csak erőben, de technikai tudásban is a legjobbat kell nyújtani. Körülbelül egy órát jelent a felnőtt férfiak számára a verseny és természetesen kategóriától függően változnak az ajánlott versenyidők. Az nyer, aki legelsőként halad át az utolsó körben a célvonalon.
bicycle2

MONTISOK

A széles gumis montisok is tovább csiszolhatják kanyartechnikájukat és gyakorolhatják a gyors kerékpárra fel-leszállást, ezenkívül sokat javít a robbanékonyságon, gyorsaságon és fel tudja dobni a téli hónapokat.

 
bicycle2

ORSZÁGÚTI BRINGÁSOK

Az országútisok egész magas szintre fejleszthetik a kerékpár-kezelési tudásukat, javíthatják egyensúly érzéküket, arról nem is beszélve, hogy kifejezetten jó biciklis szórakozást nyújthat ez a sport a téli hónapokban.

 
 
 
 
 

RAJTTÓL A CÉLIG

Cyclocross rajttól a célig

 
 • A rajt területen 8 darab egyenként 75 cm (hazai szabályok minimum 50 cm-ben korlátozzák) széles sávot kell kialakítani, melyből a versenyzők rajtolhatnak, egy rajthely/sor hossza pedig pontosan egy kerékpár. A szélesebb rajtvonalon és a célegyenesben, hogy a  versenyzők kényelmesebben elférjenek, biztonságosabban tudjanak elindulni, ezért ez a rajtvonal utáni szakasz minimum 6 méter széles, 150 méter hosszú egyenes.

 • A rajtrácsra történő felállás az eredmények alapján történik, a versenyzők egymás után állnak fel. A verseny előtt 10 perccel kezdődik a beszólítás, amit ha a versenyző lekésik, már nem furakodhat be a többiek elé. Az, aki a korlátba, kordonba kapaszkodik, nincs lent az egyik lába a rajt előtt, azt hátrasorolják a bírók.

 • Aki hamarabb elrajtol, azt azonnal kizárják a versenyből. Ilyenkor egy kicsit káosz van a cyclocross versenyeken.  A rajt utáni egyenes végén minimum 90, de 180 foknál kisebb szögű kanyarnak kell következnie.

  Az első kör sokszor drámai és látványos, gyakran összeakadnak a versenyzők, buknak  Harmadik kör körül a mezőny már átláthatóvá válik és ezzel együtt a verseny is.

 • A verseny előtt nem adják meg, hogy hány kört kell teljesíteni a versenyzőknek.
  Ajánlott versenyidők vannak, amit a bírók úgy határoznak meg, hogy a versenyben élen álló versenyző első két körének átlagideje alapján kiszámolják, hogy hány kört kell megtennie az elsőnek ahhoz, hogy az ajánlott időintervallumban legyen a versenyideje. 
   
  A bírók mindig a harmadik kör elején hirdetik ki, hogy a versenyzőknek hány kört kell megtenniük. 
   
  A szabályok alapján a  lekörözöttnek, ahogy lehetősége nyílik el kell engednie a gyorsabb versenyzőt.
  Többféle szabály alkalmazható a lekörözött versenyzőkre. A bírók döntik el, hogy az adott versenyen melyiket alkalmazzák. Ha úgy döntenek a bírók akkor 
  a.)  a lekörözött versenyzőnek ki kell állni a kör végén, melyben lekörözték őt 
  b.) mindenki kint lehet addig a pályán, amíg a győztes versenyző célba nem ér 
   
  Fontos, hogy azt a versenyzőt, akinek a körideje 80%-kal rosszabb, mint az élen haladó versenyző első körének ideje, a versenyből ki kell szólítani. Ilyenkor a kiszólított versenyzőket az eredménylistában kiszólításuk sorrendjében kell szerepeltetni, feltüntetve a nem teljesített körök számát.
 • Az a versenyző győz, akinek az első kereke először keresztezi a célvonalat az utolsó körben és a kerékpárja kontaktusban van vele (rajta ül, viszi, tolja).

FUTAMOK ÉS KATEGÓRIÁK

U11

bármilyen bringa megengedett (általában rövidebb kör, kisebb szintemelkedés)

U13

bármilyen bringa megengedett (általában rövidebb kör, kisebb szintemelkedés)

U15

lehet menni cyclocross bringával is és mtb-vel is vagy trekking bringával

U17

lehet menni cyclocross bringával is és mtb-vel is vagy trekking bringával

U19

kötelező a cyclocross bringa

U23

a profik futama, kötelező a CX bringa

Master1

(30-39 év), profik futama, kötelező a CX bringa

Master2

(40-49 év), kötelező a cyclocross bringa

Master3

50+ korosztály, lehet menni cyclocross bringával is és mtb-vel is vagy trekking bringával

Women
futam

(U19, U23, Elite, Master1 (30-39 év)) női futam, kötelező a CX bringa

Man
Elite

a profik futama, kötelező a CX bringa

HOBBY

Ez a futam a Supermanek, Wonderwomenek és a legőrültebb jó arcok versenye. Indulhatsz bármilyen kerékpárral, de ajánlott a MTB, cross trekking vagy Cyclocross kerékpár, s persze egy terepmintás gumi sem árt. Ha singlespeed-del indulsz, különdíjra vagy esélyes.